Livet på Fornebu

Fornebu som nabolag har endret seg stort gjennom årene. Her trives både pionerene og de nyinnflyttede side om side. Vi har snakket med to par om deres opplevelser og favorittområder på halvøya.

28/07/21 Miljø

Da samboerparet startet jakten var det spesielt tre ting som sto i fokus: Gode trenings- muligheter, nærhet til alt man trenger av butikker og utsikt til vakker natur. I dag bor samboerparet i Akers- kvartalet, og stortrives i sin første leilighet sammen.

– Vi har vokst opp på Røyken og ble ordentlig kjent på videregående, siden har vi vært sammen i over ti år. Det var faktisk helt tilfeldig at vi havnet her. Vi hadde aldri vært på Forne- bu før vi fant leiligheten vår. Jeg ønsket ikke å flytte inn til Oslo sentrum, men siktet på noe i nærheten. Her bor vi midt mellom familien og alle venner vi har i storbyen. Alle som kommer på besøk blir overrasket over hvor fint det er her, sier Cathrine.

Etter lange arbeidsdager er det ekstra deilig å kunne ta på seg joggeskoene og komme seg ut i naturområdene på Fornebulandet. – Vi synes det er perfekt å koble av med en løpetur i frisk natur etter en lang arbeidsdag, Vi løper gjerne halvøya rundt langs kysten. Tilrettelagte stier og flott utsikt gjør treningen så mye deiligere. Vi ender ofte opp her ved utsiktspunktet. Det er den perfekte avslutning på en god treningsøkt med denne fantastiske utsikten, sier Cathrine.

Nå som sommeren er i full gang ser paret frem til flotte dager ved stranda, uteservering og et helt nytt familiemedlem. – Om en uke så får vi hund! Vi skal ha den på deling med familien, og gleder oss til å ta med vår dax ned til hundegården ved Storøyodden. Jeg har et stort hjerte for dyr, og synes det er så hyggelig å ha gåavstand til både sauer og kuer som går på beite i naturområdene her. Jeg elsker følelsen av å bo landlig, samtidig som jeg også bor svært sentralt på Fornebu med senteret i nærheten, forteller Cathrine.

– Vi nyter å bo i nærheten av de flotte serveringsstedene man finner her, og spesielt favoritten vår Sabi Sushi. De serverer helt fantastisk sushi, og det er enkelt å spasere bort for et bedre måltid og et glass vin. Paret kunne ikke sett for seg å bo noe bedre sted. – Vi ser fremover og ønsker å bli her på Fornebu. Her har vi alt vi ønsker oss og det blir jo bare bedre og bedre! Nå ser vi frem til å nyte sommerdager på stranda, og jeg vil gjerne tipse om de lekre strendene på Fornebu. Her kan man virkelig nyte! avslutter Cathrine.

Du kan følge Cathrines inspirerende Instagram-profil her: @cathrinediesen

 

 

 

Gregers sin familie flyttet til Fornebulandet allerede i 1947 og har sett Fornebu transformeres fra et hektisk og trafikkert flyplassområde til det Fornebu vi ser i dag. Etter et utenlandsopphold i USA, flyttet Gregers med kone Maryanne tilbake til halvøya og har holdt hus her siden. Vi snakket med det flotte paret om Fornebus historie, minner og familiens mange favorittområder.

– Foreldrene mine kjøpte hus her ute i 1947, rett etter krigen. Faren min var i marinen, så vi har også bodd i København og i Washington DC før vi kom tilbake i 1952. Rett før vi skulle flytte tilbake brant huset ned, og vi måtte bygge nytt som står der den dag i dag, for- teller Gregers som begynte på Snarøya skole allerede i 1953. – Jeg husker godt frøken som kom ut i skolegården og ringte med en bjelle når frikvarteret var over. I 1957 åpnet den nye skolen, og vi var den andre klassen som ble uteksaminert der.
Fritidsaktivitetene på Fornebu var gjerne sen- trert rundt det maritime via den lette tilgangen til sjøen som omkranser halvøya.

– Jeg var med i Norges første sjøspeidergruppe. Vi hadde alle møtene våre i en utrangert MTB, og om sommeren ble den slept med ned til kysten hvor vi holdt leir. En periode var vi faktisk over 150 medlemmer, og sjøspeideren holder på den dag i dag! De aller fleste som vokste opp her på den tiden har vært innom speideren, forteller Gregers. – Barna måtte selv være med å pusse og slipe disse trebåtene hvert år, her fikk man ingenting servert i fanget, påpeker Maryanne.

Å vokse opp på Fornebu før i tiden var svært annerledes enn i dag. Landets hovedflyplass hadde tatt over mesteparten av områdene. – Man fant landligere områder utover Storøya, men på den tiden var det ingen enkel jobb å komme seg dit da det var endel av flyplass- området. Fornebu var sentralt på godt og vondt. Man kunne sykle bort til gjerdene ved flyplassen og se fire-motors fly fra Amerika lande. Jeg husker den gang vi sto og så på da den kjente amerikanske komikeren Danny Kaye gikk gjennom passkontrollen. Jeg hadde også sommerjobb på flykontoret i ungdomstiden. Jeg skrev ned rutekoder og sendte over med fjernskriver hver gang flytene tok av, slik at
det koordinerte med de andre flyplassene når avgangene ville lande. Senere, på forretnings- reiser brukte jeg snaue ti minutter fra jeg gikk hjemmefra til jeg satt på flyet, forteller Gregers.

Etter studier i USA ble Gregers igjen i 9 år for å jobbe, og han møtte Maryanne. Paret giftet seg i USA i 1974, flyttet tilbake i 1976 og bygget hus på tomten til Gregers foreldre. Nærheten til flyplassen hadde selvfølgelig ulemper for oss. Det var mye støy her, spesielt med tanke på alle propellflyene som holdt til her ute. Etter hvert som trafikken økte fikk man jetfly, da var det ikke lett å nyte sommerdager på terrassen. Du måtte ta pause i samtalene annethvert minutt, forklarer Gregers. – På denne tiden var det ikke et område som var bilfritt. Vi hadde rett og slett ikke tilgang til det Fornebu som du ser i dag. Nå har vi mange kilometer med bilfrie turveier, naturen har kommet tilbake, forteller Maryanne.

I dag bor Greg og Maryanne sentralt til i Hagebyen, og i nærområdet er det ikke mangel på aktiviteter. – Siden vi ligger så nær sjøen er
det badestrender overalt. I dag tok vi med oss barnebarna på stranden, og vi er ofte på Stor- øya og ved Halden bygge. Det er helt perfekt for oss å bo så nærme familien og barnebarn, og vi møter fremdeles våre gamle naboer når vi handler på senteret siden vi har holdt oss i nærheten, forteller Gregers. – For pensjonister er det veldig deilig her ute. Vi gjør også yoga to ganger i uken her på Fornebu, og gjennom pandemien har vi fortsatt med den samme instruktøren som vi har blitt så glad i. Gregers har badet siden januar, og det er mange som er interessert i isbading her ute. Jeg har også sansen for Kyst kultursti. Den ene går langs Holterkilen, et veldig koselig område, og man finner også en som går fra Pelvikodden friareal oppover til Haldenveien. På sikt skal denne kulturstien gå kysten rundt hele Norges kyst, forteller Maryanne.

Begge setter stor pris på nærheten til senteret. – Fornebu S er så hyggelig, det er nesten som et småbymiljø. Torget er et utrolig flott møtested, hvor man treffer folk man kjenneri området. Når vi ønsker har vi kort vei bort til flotte spisesteder som Maya’s, Sabi sushi og alle kafeene. De ansatte i butikkene er vennlige og serviceinnstilte, og man kjenner på et godt fellesskap her ute. Her har vi alt vi trenger, og det setter vi veldig pris på, avslutter Maryanne.

Artikkelen ble først publisert i Fornebu S Sommermagasin juni 2021. 

  • Stikkord: fornebu

Logg inn