Bievennlig uteplass

Vi på Fornebu S er stolte av å produsere 100 kilo honning i året, med god hjelp fra birøkter Mikkel Dagestad, tusenvis av bier, og vårt fantastiske grønne tak! Biene hjelper oss å vedlikeholde den naturlige floraen rundt oss og gjør at busker og trær gir oss frukter. Onsdag 20. mai var FNs biedag og vi benytter anledningen til å oppfordre deg til å lage en bievennlig uteplass!

06/04/21 Informasjon Miljø

Blomster

I Norge er det ca 200 biearter, alt fra humler til honningbier. FN poengterte i år at biene, sammen med andre pollineringsarter, er stadig er mer truet og at alle må bidra med det de kan for å redde disse livsviktige skapningene. Men alt er ikke bare mørkt og det finnes heldigvis lys i tunellen! Engasjementet som vises av enkeltmennesker verden over er intet mindre enn fantastisk og i mange land, – Norge inkludert- plantes det blomster i grøftekanter og forlatte enger som har hatt god effekt på mangfoldet av insekter.

Luftens gule og sorte krabater er på vårparten veldig glad i krokus, vårlyng og perleblomster. Krokusen er dekorativ og gir en herlig vårfølelse. Utover sommeren er det den lettstelte trives-over-alt-planten Blomkarse, som står øverst på bienes meny. Den velduftende Lavendel-blomsten, som i tillegg til duften har en vakker farge, er sammen med urtene Oregano, Isop, Timian og Mynte planter som er populære blant luftens helter. Mynte anbefales å ha i store potter, enten du har balkong eller hageflekk.

Insekthotell

Ser man vekk fra honningbiene er det mange andre flittige pollineringsinsekter som trenger et sted å oppholde seg, når de ikke utfører oppgaven sin. Solitære bier (bier som ikke lever i gruppe), bruker i det fri råtne trestammer for å legge egg, og med et insekthotell ligger alt til rette for at disse insektene også kan trives i mer urbane strøk. Bygger eller kjøper du deg et insekthotell, gjør du både dine og naboens planter en tjeneste, samtidig som du er med på dugnaden for en mer insektvennlig verden!

Om du vil bygge hotellet selv kan du velge hva slags form hotellet skal ha. Det som er viktig er å ha materialer insektene trives i, som murstein, kvist, strå, leire og hule pinner. Bor noen hull i murstein og stokker/ pinner, i forskjellige diametere, 4,6 og 8 mm er passende størrelser. Andre steder i hotellet kan du plassere strå og hule stengler. Krydder og grønnsaksplanten Kvann, Løpstikke, Sibirbjørnekjeks, Bambus og urten Parkslirekne er planter som egner seg godt til insektshotell! Vanlig gress og kongler fungerer også kjempebra i byggverket! Når det gjelder rørene er det viktig at de bare har åpning i den ene enden. Små leirklumper plassert flere steder i hotellet gir biene mulighet til å kapsle inn eggene sine.

Et godt tak må til for å beskytte hotellet for vær og vind, og til slutt plasserer du hotellet et sted det er både lunt og solrikt. Fester du hønsenetting foran hotellet så kommer insekter seg inn, mens deres fiender, fuglene, holdes ute.

Da de fleste urbanområder ligger steder det tidligere har vært stort mangfold av insekter og bier, er det et stort pluss for våre venner i luften med stort plantemangfold som emulerer den naturlige floraen. Så dersom du er en rotekopp som ikke liker å luke, er det faktisk en fordel!

Om vi alle dropper insektgift og har planter biene liker, er vi et steg nærmere et område mer tilrettelagt for artsmangfold. Også er det jo utrolig fint med masse blomster og summede bier også, da!

  • Stikkord: Bier, fornebu s, grønt tak, honning, miljøprofil

Logg inn