Bli en kaffekjenner

I Norge drikker vi mer kaffe per innbygger enn i noe annet land. Her på Fornebu S serverer vi kaffe ved nesten alle våre serveringssteder, med Kaffebrenneriet og Godt Brød som våre kaffeeksperter.

28/10/21 Mat og servering

Har du aldri helt fått oversikten over alle de forskjellige kaffevariantene som serveres i landet vårt? Frykt ikke! Vi gir deg god oversikt over de kjente kaffedrikkene, slik at du ikke skal være i tvil om hva du får servert når du etterspør en cortado eller en cappuccino.

Her på senteret selger vi store mengder kaffe i året, og Kaffebrenneriets espressomaskinen forbruker rundt 30 kg kaffebønner i uken(!).

Enten du ønsker en klassisk intens kaffe, eller kaffe blandet med melk – her har du 12 kaffeklassikere:

 

Få en oversikt over de forskjellige kaffedrikkene

Kaffe er en vitenskap. Kaffesmaken avhenger nemlig både av bønnenes opprinnelse, ristingen, måten vi maler dem på, vannkvaliteten, hvordan vi brygger kaffen og hvilken maskin vi bruker. I tillegg har mengden tilsatt melk og vann stor betydning for drikkens intensitet.

9 typer sort kaffe

Espresso: Grunnlaget for vår kaffekultur

Espresso serveres som en kaffeshot på 25-30 ml og er basen for mange av kaffedrikkene vi kjenner til. Den er et populært valg på kafeer og kaffebarer over hele verden, spesielt sør i Europa. Espresso-shotten brygges vanligvis på 20-25 sekunder under et trykk på 9 bar med minst 7 gram kaffebønner. Espresso er på mange måter grunnlaget for vår moderne kaffekultur. Den sterkeste kaffeshoten på 25–30 ml er nemlig basen for mange av kaffedrikkene vi kjenner til, deriblant cappuccino, cortado og caffe latte.

Intensitet: 6/7

Ristretto

Ristretto kan beskrives som den mest intense kaffetypen. Den betyr begrenset. Dette er en referanse til mengden vann som brukes sammen med kaffebønnene. Den er halvert i forhold til vanlig espressomengde da bønnene knuses ekstra godt – eller vannforsyningen forkortes. Kaffen har dermed mindre syrlighet enn en espresso grunnet den korte bryggetiden.

Intensitet: 7/7

Americano
Mange vil nok si at en americano er det sikre valget om du elsker sort kaffe.

Kaffetypen er basert på en espresso-shot og blir tynnet ut med vann for å gjøre kaffen mer mild. Den ferdigbygde koppen med kaffe er som regel større enn en espresso. Den består av 1/5 espresso og 4/5-deler vann.

Intensitet: 2/7 

Filterkaffe

Klassikeren står sterkt her i Norden og i Italia. Filterkaffen tar lenger tid å brygge sammen med kokende vann som renner gjennom kaffefilteret. Kaffevariantens intensitet er også en intensitet de fleste setter pris på.

Intensitet: 4/7

Lungo

Lungo kan minne om en americano, men de er ikke like. I en lungo tilsettes det ikke ekstra vann, og bønnene er ikke knust like godt som i en espresso eller ristretto. Dermed går det mer vann gjennom den under bryggeprosessen. Dette gir en stor kaffekopp fylt med smak.

Intensitet: 5/7

7 typer kaffe med melk


Caffe latte

De fleste kjenner til den populære kaffevarianten caffe latte. Denne milde italienske kaffevarianten lages med 1/6 espresso og 5/6 steamet melk og du får den som regel servert i et stort glass. Kaffetypen gleder også mange med latte-kunst vakkert dandert i melkeskummet.

Intensitet: 2/7

Cappuccino

Melkens konsistens skiller caffe latte og cappuccino. I cappuccinoen har melken en tykkere tekstur, og serveres som regel i en stor kopp med mørkt kakaopulver. Varianten består av 1/3 espresso, 1/3 varm melk og 1/3 melkeskum.

Intensitet: 2/7

Café au lait

Oversatt fra fransk betyr café au lait «kaffe med melk». Som en av de mildeste kaffene er det vanlig filterkaffe som er vanligst til bruk av café au lait. Kaffen består dermed tradisjonelt sett av ¼ filterkaffe og ¾ steamet melk, selv om flere serveringssteder presenterer sin egen versjon av varianten.

Intensitet: 2/7

Macchiato

Macchiato har lite melk i seg, og med det blir kaffesmaken gjennomtrengende. Dette er den mest intense kaffedrikken med melk. Visste du at Macchiato betyr «flekkete» på italiensk?

Intensitet: 3/7

Cortado

Den spanske kaffevarianten har en liten mengde melk i seg, sammenlignet med andre kaffevarianter. Blandingsforholdet er 1:1 med kaffe og lett melk, og den serveres i en liten espressokopp. Intensiteten kan sammenlignes med en macchiato eller flat white.

Intensitet: 3/7

Flat white

Flat white har blitt en populær kaffebestilling de siste årene. Denne australske kaffevarianten minner om cortado, og det kan være vanskelig å smake forskjell. Flat white består av en espressoshot med fint melkeskum på toppen, men her er skummet varmere og tykkere enn på en cortado. Dette gir den australske varianten en helt annen tekstur og konsistens.

Intensitet 3/7

 Kaffe mocca

Mocca er rett og slett kaffe, melk og sjokolade. En mild kaffedrikk som er et godt valg for kafégjester som liker noe søtt og som ikke bryr seg om den intense smaken av kaffe. Mocca består av 1/5 filterkaffe, 4/5 steamet melk og 4 teskjeer smeltet sjokolade.

Intensitet: 1/7

Fornebus Kaffeeksperter

Sofie Meyer, daglig leder ved Kaffebrenneriet, forteller gledelig om Kaffebrenneriets varierte kaffetilbud: – Det er vanskelig å svare nøyaktig på hvor mye kaffe vi lager i året, men det er utrolig mye. Vi har for eksempel hittil i år laget nesten 108.000 cafe au lait, 64.000 av dem doble. Og dette er jo bare én av drikkene vi har på menyen. For å sette det i perspektiv, så bruker espressomaskinen vår rundt 30 kg kaffebønner i uken.

– De mest populære kaffevariantene hos oss er nok vår egen cafe au lait, som er fransk for kaffe med melk, vanligere kalt latte eller iskaffe – litt avhengig av sesongen. Ellers selger vi også utrolig mye vanlig svart kaffe. Her hos oss finner du et stort utvalg av kaffe, – noe for enhver smak.

Og det er tydelig at baristaen elsker jobben sin – Det beste med å jobbe på Kaffebrenneriet må nesten være samholdet, og at det er en veldig sosial jobb. Det er så utrolig hyggelig å komme på jobb og kunne slå av en prat med både nye kunder, stamkunder og kollegaer. Jeg trives godt bak espressomaskinen, og elsker jobben som barista. Ingen dager er like, og man lærer masse nytt. Man får også en spesiell interesse for kaffe, og da blir jobben enda morsommere, forteller Sofie.

Og det er ikke bare på Kaffebrenneriet gjestene kan nyte herlig kaffe på Fornebu S. Godt Brød sin lokasjon har en rekke besøkende som ønsker å nyte kaffe sammen med fersk bakst. Daglig leder Christine Røgenæs forteller: I august har vi solgt 3117 kopper med kaffe så langt.

Christine er glad for den gode oppfølgingen bakstkjeden får for å kunne tilby best mulig kaffe til sine besøkende. – På Godt brød har vi en kaffeambassadør på hver avdeling som får et eget kaffekurs. Dermed får man et ordentlig barista-stempel – og vi har fokus på kvalitet.

Godt brød har sin egen espressoblanding og trakteblanding, som også selges i løsvekt. – Kaffen er selvfølgelig økologisk, forteller Christine. – Selv synes jeg at kanelbollene våre er utrolig gode til vår traktekaffe. Den sommerlige varianten vi har nå er leskende og veldig fruktig. I tillegg skal vår kaffe hele tiden være så fersk som mulig, og står i maks 1 time før vi lager en ny omgang. Dermed får vi tilbudt ferskest presset kaffe til våre kunder, avslutter Christine.

Logg inn