Klær, mer kunst enn mote

Kunstnerduoen BROSLO har studio på Fornebu, og lar seg gjerne inspirere av mote.

25/03/21 Mote og sko

De har fylt Oslo sentrum med gigantiske teddybjørner og samarbeidet med kjente designere. Kunstnerduoen BROSLO har studio på Fornebu, og lar seg gjerne inspirere av mote.

– Alt fra hva folk spiser og drikker, til aktuell politikk kan være inspirasjon til kunst, forteller Nikko Gyllenhammar. Han er halvparten av kunstnerduoen BROSLO, som består av Gyllenhammar og kameraten Jonny Hurts. Duoen ble kjent gjennom snowboardmiljøet for flere år siden. De delte interessen for å skape nytt av gammelt, og etter hvert utviklet samarbeidet seg videre til kunstprosjekter. I 2014 hadde de sin første utstilling «Falske Diamanter», og i ettertid har de stilt ut i både inn og utland.


Gigabamser

BROSLOs kunststil omtaler Gyllenhammar og Hurts som Contemporary Pop Art, og duoen lager kunst i alle mulige former. Slik som de tre meter høye teddybjørnene som ble plassert i Oslo sentrum i 2018. Kunstprosjektet Hug Life var et samarbeid med Promenaden Fashion District, og hadde som mål å spre glede og positivitet i Oslo sentrum.
– Uansett hva slags prosjekter vi er en del av, ser vi det som et kunstprosjekt, og vi prøver alltid å løse det på en kreativ og nyskapende måte. Ofte ved å gjøre oppgaven større enn den i utgangspunktet er, sier Jonny Hurts.

Inspireres av mote

– Inspirasjonen kommer ofte fra møter med nye mennesker og selvsagt fra det vi opplever. Hverdagen og drømmer, og alt det innebærer. En dårlig dag kan være like inspirerende som en god. Inspirasjon og kreativitet må jobbes med hele tiden, akkurat som med alt annet man ønsker å mestre, sier Hurts. Han mener klær også kan ses på som kunst, og lar seg gjerne inspirere av gatemote.

– Mote kan være kunst, hvis du selv ønsker at det skal være det. Hver dag kan du velge hvordan du vil uttrykke deg i form av klær. Velger du å fokusere på klær som en uttrykksform, er du jo litt kunstner allerede. Går du naken er det også et valg, og da blir du iallfall sett på som en kunstner. Det viktigste for meg når det gjelder både kunst og mote, er at du lytter til hva du egentlig vil gå med eller skape selv, sier han.

Nikko Gyllenhammar er enig med kameraten i at det er en link mellom kunst og mote, og inspireres gjerne av kjente og ukjente designere og motehus.

– Jeg blir inspirert av designere som redefinerer hvordan et klesplagg kan se ut, og jeg elsker når klær er laget i helt ukonvensjonelle materialer. Alexander McQueen og Jeremy Scott har vært helt rå på det. Og så liker jeg hvordan Vivienne Westwood leker med mote. Det er gøy, og da blir det ikke så høytidelig og stivt.

Designer klær

Selv jobber kunstnerduoen BROSLO også med tekstil, fra design og trykk på klær, til mønsterdesign av stoff og tepper.

– Noen ganger kan plagg være mer kunst enn mote, som da vi designet ti skuddsikre vester til en BROSLO-utstilling i 2015. Vestene var sykt kule og produsert med masse detaljer, men ganske upraktiske og ikke egentlig ment til å brukes som et plagg. Litt som med mange av Alexander McQueens designs. En kjole i knivskjell er jo ikke laget for å være praktisk, sier Nikko Gyllenhammar.

Til moteuka i Oslo i 2016 designet BROSLO en hel kolleksjon med den norske merket Mardou & Dean.

– Når vi gjør klessamarbeid, er vi med å designe både søm og mønster på plaggene. Vi har en stor digital industriell symaskin på studio på Fornebu, så man kan vel kalle oss klesdesignere også, han.

Følg BROSLO på Instagram:

@BROSLOART
@Jonnyhurts
@Nixhammer

Jonny og Nikkos tips til insta-kontoer med inspirasjon:

@chrisabolade
@alexmattssongram
@avenue.fyi
@christianrebely

  • Stikkord: Broslo, fornebu, fornebu s, kunst, mote

Logg inn