Tips og triks for julemiddagene

Vi gir deg våre beste tips til julematen, så hvilepulsen er ikke er langt unna på den store dagen.

15/12/22 Mat og servering

Ulike tradisjoner avhengig av bosted

Snart inntar julen de tusen hjem, og mange av oss har i oppgave å tilberede årets julemiddag til familie og venner. Norsk julemiddag kan knyttes opp imot ulike tradisjoner, og det lages derfor ulike varianter av retter, basert på hvor i landet man kommer fra. Det er ofte sterke meninger om hva som er rett og galt på bordet når julematen skal serveres, men tradisjoner er så mangt.

Gode råvarer – en nøkkel til suksess

Med innhentet ekspertise serverer vi deg noen tips som skal hjelpe deg med å seile julematen trygt i havn. Gode råvarer nøkkelen til suksess; én av de viktigste faktorene når man skal lage god mat generelt, er å benytte gode råvarer. Veien til et vellykket måltid er ikke lang når utgangspunktet er bra – og god kokkekunst får dessuten ganene rundt middagsbordet til å synge høyt i kor!

–  Hvis man handler i butikker med en bemannet ferskvaredisk, slik som vi har på Meny, vil man motta veldig kyndig hjelp av ansatte bak disken. Vi er der for å hjelpe deg med å plukke ut de beste råvarene vi har tilgjengelig. Jeg anbefaler å bruke oss til å velge ut de beste råvarene i felleskap, sier Thomas Bjørnestøl Hansen, assisterende ferskvaresjef hos Meny og tidligere kokk hos Statholdergaarden.

Kjøkkenutsyr

Kniv fra Kai Shun

Når du så skal i gang med maten, hvilket kjøkkenutstyr vil kunne hjelpe deg på vei?

En god kjøkkenkniv laget av kvalitetsstål er et av de desidert viktigste, om ikke det aller viktigste verktøyet alle burde ha på kjøkkenet. Hos Traktøren anbefaler derfor det japanske knivmerket Kai Shun, og grunnen til det er enkel: dette knivmerket kommer til stadighet øverst på pallen i ulike tester av kjøkkenkniver verden over!

NB! En Kai Shun-kniv fremstår som et noe kostbart produkt, men tatt i betraktning at produktet er av høy kvalitet og vil vare i generasjoner, er dette en langsiktig investering i effektive og gode matopplevelser — også langt inn i fremtiden.

Staub støpejernsgryte

En god gryte er åpenbart et allsidig produkt, som kan brukes til å tilberede mengder av ulike ingredienser og retter. For å gjøre valget enkelt blant alle de produktene som finnes i markedet, har Traktøren funnet frem til den perfekte gryten – nemlig en Staub støpejernsgryte. Dette merket har sin opprinnelse fra Frankrike, og er et merke som brukes av Hellstrøm selv — som en av hans absolutte favorittprodusenter innen kjøkkenutstyr.

Det spesielle med denne gryten er at den kan brukes både til steking, baking og koking, samt at den har en spesiell patentert løsning med små «knotter» på innsiden av lokket. Disse knottene sørger for at kondensert damp renner tilbake jevnt fordelt over maten – som gjør at maten blir ekstra smaksrik og saftig! Gryten finnes i flere ulike størrelser og kan brukes på alle varmekilder, inkludert induksjon og i ovnen opp til 250°C

Mandolin
Fremfor å benytte seg av den tradisjonelle kjøkkenkniven, som krever en stødig hånd og presisjon, kan det å benytte en mandolin være et ekstremt godt arbeidsverktøy. Når man kutter og skjærer med kniv, bruker man som regel øyemål — som ofte kan gi varierende resultater for utrente hobbykokker. Med en mandolin kan du derimot kutte grønnsaker langt raskere og med høy presisjon. Én av de store fordelene er at man kan kutte akkurat like skiver i samme størrelse – enten man skal kutte grønnsaker eller ost. Da den er laget i et lekkert design, er den også spesielt godt egnet å servere i på et middagsbord!

Maten

Velg tynnribbe heller enn familieribbe
Så er tiden inne for matlagingen; men hvilke tips vil Hansen anbefale – med bakgrunn i hans erfaring som ferskvaresjef og kokk?

– Velg gjerne en tynnribbe fremfor familieribbe, og påse at ribben har et fettlag mellom kjøttet og svoren som er noen mm tykt. Dersom det ikke er noe fett mellom kjøtt og svor, så kan det bli vanskeligere å få sprø svor. For enkelhetsskyld kan du kjøpe en ribbe som er ferdig rutet. Dersom den ikke er rutet, bør man lage en ruting som går igjennom svoren, men som ikke kuttes helt ned i kjøttlaget, presiserer Thomas

Medisterkaker med mange muligheter
En viktig del av en ribbemiddag er medisterkaker, hvor man har valget mellom å kjøpe medisterfarse, medisterdeig eller helt ferdig stekte. En medisterfarse er ferdig krydret, medisterdeigen er ikke det.

– Mitt råd er å kjøpe inn farse, for så å rulle ut medisterkakene og steke dem selv – å lage mat fra bunnen av gir som regel best resultat smaksmessig. Men, jeg må også si at de ferdigstekte medisterkakene kan være veldig gode. I tillegg til medisterkakene serverer de fleste sossiser eller medisterpølser, sammen med rødkål, svisker og epler (stekes sammen med ribben), lefser og rørte tyttebær.

Lutefisk med brunost
Til lutefisk finnes det ulike tilbehør å velge mellom, noen er mer tradisjonelle enn andre og tilbehøret varierer gjerne etter hvor du befinner deg i landet. De mest tradisjonelle er ribbefett, ertestuing, poteter, lefser/lomper og bacon. Ønsker man noe litt annerledes, kan man gå for brunost eller stekt jordskokk. Noen liker også en hvit saus med sennep.

Det er vel kanskje ikke så mange av oss som skal innom alle matrettene før julen er omme, men uansett: Vi ønsker deg masse lykke til med matlagingen – og en fredelig jul!

GENERELLE RÅD FOR Å UNNGÅ KLASSISKE FEIL:
Gode forberedelser er viktig for å sikre et godt måltid, er man flink i forkant sikrer man et godt sluttresultat og mindre stress.

– Husk å krydre ribben noen dager før – og sørg for at det er gode ruter i svoren.

– Husk å vannet ut pinnekjøttet, hvis ikke blir det for salt for de fleste ganer.

– Husk å salte lutefisken godt nok et par timer før damping, for å trekke ut vannet av lutefisken.

Logg inn