Ekspertrådene til de som vil lære seg å strikke

Lyst til å lære deg å strikke i løpet av høsten? Her får du alle ekspertrådene fra Strikkemagi i 2.etasje.

22/09/22 Mote og sko

Høsten er ankommet, temperaturen på gradestokken synker og flere velger å oppholde seg innendørs. For å fylle tiden med noe produktivt, finnes det mange som velger å ta frem strikketøyet på denne tiden av året. Vi tok derfor turen innom butikken Strikkemagi, der fikk vi gode tips og råd til hva man trenger av utstyr og hvilke plagg man bør starte med som nybegynner.

Økt interesse for strikking

Ingunn, butikkansatt hos Strikkemagi, sitter på huk og fyller inn nyhetene i hyllene mens hun forteller entusiastisk om butikken hun jobber i. Det var spesielt under nedstengningen at de merket en stor økning i salg av varer, det ble raskt tydelig at strikking var blitt en økende trend.

– Vi fikk plutselig inn en hel del nye strikkere som trengte å fylle tiden sin mens de måtte holde seg innendørs. Det som er veldig gøy er at mange av de nye kundene fortsatt holder på, i tillegg til at det har oppstått en mengde arrangementer i form av strikkekvelder på utesteder. Det å kunne møtes for å strikke og drikke vin, er for eksempel et konsept som ikke fantes før, forteller Ingunn entusiastisk.

Å komme i gang med strikking behøver ikke være en dyr affære, det krever nemlig ikke at man går til innkjøp av en stor mengde dyrt utstyr.

 

Dette er «Startpakken» for nybegynnere

Å strikke er en lavterskel hobby, som kun krever tre enkle ting for å komme i gang, strikkepinner, garn og en strikkeoppskrift, forteller Ingunn.

1. Strikkepinner:

Det finnes pinner i mange ulike materialer der ute, men jeg anbefaler som regel kundene å kjøpe pinner laget av bjørk. Pinner laget av bjørk sørger nemlig for at tråden sitter bedre og ikke sklir så lett – det er disse vi definitivt selger mest av og som folk flest vil ha. Dersom pinnene er laget av metall risikerer man at maskene sklir veldig fort av. Pinner av metall fordrer rett og slett at man er litt mer dreven, sier Ingunn.

I tillegg til materialet, så er det viktig å velge riktig pinnestørrelse tilpasset garnet, eller så blir maskene for stramme eller for løse. Det er derfor viktig at man ser nøye på oppskriften, der står det oppført hvor mange mm pinnene skal være.

– Følger man riktig mm mål for pinnene, så blir resultatet nøyaktig slik som i oppskriften hvor man oppnår riktig strikkefasthet som det heter på fagspråket. Men for de aller ferskeste nybegynnerne, kan nok det å starte med tykke pinner og tykt garn være et lurt valg. Denne kombinasjonen gjør at man skjuler de små feilene man gjør underveis, man strikker fortere og man vil oppleve raskere fremgang, presiserer hun.

2. Garn:

Ullgarn er det Strikkemagi selger mest av, grunnen er nok at det som oftest strikkes mye gensere og plagg som skal brukes i litt kaldere årstider.

– Men bransjen utvikler seg, og vi får hele tiden inn spennende garntyper i hyllene våre. Spesielt cashmere, alpakka og merinoull har en økende popularitet. Der ikke så rart – for disse garntypene er svært myke og føles utrolig behagelig mot huden. Om man ønsker å være litt avansert, kan man i tillegg kjøpe Mohair-garn og blande trådene – denne kombinasjonen gir et fantastisk mykt resultat.

– En annen trend er garn i sterke farger. Man kan enten gå for ensfargede, eller hand dyed flerfargede, disse er veldig populære – spesielt fargene lilla, lavendel og grønt «jelly bean». Jeg personlig synes det er gøy å se at vi tør å bruke farger og være litt sprekere, istedenfor bare beige og nedtonede farger. Damer på min alder går ofte for å ikke synes så godt, det er litt synd. Det å ha på seg en egenstrikket genser i en sprek farge har en positiv påvirkning både for en selv og omgivelsene rundt.

3. Strikkeoppskrift

På nettet er det med tusenvis av strikkeoppskrifter å velge mellom, men for å komme i gang på et riktig nivå, har Ingunn funnet frem en oppskrift på et skjerf designet av Sofie Scarf fra Petite Knit.

– Denne oppskriften er på et skjerf i Cashmere, med et tynt og stilig design som er enkelt for nybegynnere å strikke. Det er selvfølgelig heller ingenting i veien for å utfordre seg selv, hos oss finner du en mengde oppskrifter tilpasset ulike nivåer. Det er faktisk en del som går for mer avanserte plagg helt fra starten av, som for eksempel en genser. Noe som også er veldig populært om dagen, er å strikke sin egen balaklava, sier Ingunn.

Se strikkeoppskrift på balaklava

 

Anbefaler nyttige tilleggsprodukter

Dersom du har planer om å ta med strikketøyet utenfor hjemmet, kan du kjøpe oppbevaringsmapper fra merkene Kort & Godt og Muudliving. Disse oppbevaringsmappene gjør at man enkelt kan ta med seg strikketøyet rundt overalt – som for eksempel på strikk- og vinkveld med venninnene.

– I tillegg anbefaler jeg også å kjøpe vaskemidler kun tilpasset ull og vil fremheve blant annet det norske varemerket På Stell, som selges her i butikken vår Strikkemagi.

Dette merket tilbyr kun økologiske produkter som faktisk fungerer, de er veldig effektive og gir fra seg en deilig lukt av sitron. Bruken av disse vil sørge for at ditt nye hjemmestrikkede plagg holder seg mye lenger, presiserer Ingunn.

 

YouTube som læringsplattform gir fremgang

Hun forteller at det finnes mye glede i det å strikke, det skaper en indre ro samtidig som man kan lage ting som til slutt ser skikkelig proft ut. Også er det spesielt gøy når man begynner å få skikkelig teken på strikketeknikken.

 

– Det tar som regel tid å bli god til å strikke, derfor anbefaler jeg å bruke Youtube for å lære seg ulike teknikker. På Youtube kan man blant annet finne kanalen til hun som har laget denne oppskriften, Petiteknit. Hun har et stort utvalg av videoer (på dansk), men har mange strikkeoppskrifter oversatt til ulike språk inklusive norsk. I tillegg har Guro Cederløv, en norsk strikkeguru en egen videopodcast hvor man også kan lære mye.

– En huskeregel som er veldig motiverende å følge når man starter opp med strikking: Dersom man klarer å strikke vrangt, rett, felle og øke, da kan man nok teknikk til å kunne strikke hva man vil, avslutter Ingunn.

Ønsker du flere tips og råd innen alt som har med strikking å gjøre? Ta turen innom Strikkemagi i 2.etasje, der finner du blant annet Ingunn som gleder seg til å dele sin kunnskap med deg.

Logg inn