Fagekspertene som skaper unike matopplevelser

Med godt over 100 års erfaring til sammen og en stor lidenskap for mat, kan de ansatte i butikkene vise til enorme mengder med kunnskap om faget.

01/03/22 Mat og servering

Når er råvarene på sitt aller beste? Hvem er de aller dyktigste produsentene? Hva slags tilbehør bør jeg kjøpe? Spørsmålene er mange og kundene stiller dem ofte. De ansatte i butikkene er blant de viktigste bidragsyterne i det å skape suksessrike matopplevelser på kjøkkenet for kundene – ved å komme med sine anbefalinger og gode råd.

 

Stjernekokk bak Frogner Special Fisk & Sjømat 

En av de aller nyeste tilskuddene av butikker på Fornebu S, er spesialforretningen Frogner Special Fisk & Sjømat. Butikken, som åpnet i oktober 2021, er eid av Jonathan Romano – en av de mest kunnskapsrike i Norge innen fisk, skalldyr og sjømat. Med over 25 år i restaurant/sushi bransjen, er Jonathan for mange kjent som dommer i Masterchef og som anerkjent kokk med to Michelinstjerner i sekken.

 

Bygger videre på butikksuksessen i Bygdøy allé

Etter å ha oppnådd stor suksess med sin første butikk i Bydgdøy allè 56, ønsket han å utvide med ny spesialbutikk her på Fornebu.

– Butikken vår skal, på samme måte som avdelingen i Bygdøy Allè, bli kjent for å være et sted som tilbyr sesongens beste råvarer. Her selger vi fersk fisk og skalldyr av høyeste kvalitet. Men over tid ønsker vi også å kunne tilby unike råvarer i tillegg til sjømat som for eksempel: Wagyu kjøtt (fettrikt biffkjøtt fra Japan), Iberico skinke, fransk fugl og vilt og annet tilbehør som en del av sortimentet.

Kompetent team med på laget

Med seg har han satt sammen et team, som tilbyr kundene en helt unik kompetanse innen fisk & sjømat i butikk. Blant disse er daglig leder, Lene Strickert, som kan vise til 23 år med erfaring i bransjen. Sammen med resten av teamet bestående av Ole Nicolai Jørgensen og Edvard Bjørnebekk Hamilton, er riktig serviceinnstilling viktig for at kundene alltid skal føle seg ivaretatt og velkommen når de kommer innom. – Vi strekker oss alltid langt for å tilfredsstille behovene kundene måtte sitte med, kan Lene fortelle stolt.

Basert på et langvarig samarbeid utviklet over to tiår, har vi etablert et tett samarbeid med de aller dyktigste fiskeleverandørene i markedet. Sammen jobber vi for å levere høykvalitets råvarer fra vår langstrakte kyst – fra nord til sør. Å skape suksess er ikke noe man klarer helt alene, presiserer Jonathan.

 

Tips til de beste råvarene som bør kjøpes inn akkurat nå:

De aller fleste forbinder nok sjømat med en tallerken full av havets delikatesser som nytes på bryggekanten, sammen med et glass kald hvitvin og solstek i pannen. Men det mange ikke vet, er at det er nå sjømaten er på sitt aller beste.

– I februar, mars og april måned kommer man ikke utenom den smakfulle og delikate fisketypen Skrei, en råvare som har et fantastisk godt kjøtt, som er utrolig rikt på smak, forteller Ole Nicolai Jørgensen. I de tidlige vintermånedene er også skalldyr (blåskjell, østers, reker og sjøkreps) på sitt absolutte beste når det kommer til god smak. Det som er spennende med sjømat er at det er svært allsidige råvarer, som kan benyttes i en mengde ulike, deilige retter. Ta turen innom oss, så gir vi deg våre beste tips til hvordan du kan imponere gjestene i ditt neste middagsselskap, avslutter Ole.

 

Oilvelle – Første i verden som er klassifiserte olivenoljeeksperter

Butikkjeden Olivelle startet tilbake i 2006 i USA. Kjeden ble etablert på drømmen om å kunne tilby sunne og ferske råvarer til sitt lokalsamfunn. Det familieeide selskapet og alle Olivelle-butikkene drives nå av Brad, hans kone Victoria og hennes søster Mille. Konseptet til butikkjeden er å spesialisere seg på utsøkte olivenoljer, dressinger og balsamico-eddik, som en av verdens første selskaper som er klassifiserte eksperter på olivenolje.

Alt som finnes i butikkene til Olivelle er nøye utvalgt, og de er stadig på søken etter nye og bedre smaksopplevelser. Sammen med et eget produksjonsteam smaker de seg årlig frem til de beste innhøstingene. De importerer også mye av produktene selv, noe som bidrar til at de kan vise til et unikt sortiment bestående av produkter man ikke kan finne andre steder. – Hos oss vil du finne produkter med helt unike smaker, ingredienser og produkter av høy kvalitet. Folk har generelt blitt mer opptatt av å lage mat og liker å eksperimentere seg litt frem. Vi tilbyr derfor mange og nye smaker fra hele verden. 

Interiør som hever smaken

Vi selger også tilbehør til kjøkkenet og flotte interiørartikler, da vi tror at et lekkert dekket bord gjør at maten vil smake enda bedre. Vi brenner generelt for at våre kunder skal oppleve gode matopplevelser, ikke bare i helgene eller ved store begivenheter, men også i hverdagen forteller Brad.

Besøker du en av butikkene er sjansen svært stor for at du møter på en av de tre, da de oppnår stor glede av å dele både inspirasjon og sitt engasjement for god mat med kundene. – Hva er vel bedre i livet enn det å lage og etterpå nyte et velsmakende måltid?, sier Brad med et stort smil.

Hos Olivelle brenner for å tilby kvalitetsprodukter og håper at lidenskapen for mat og høy kvalitet smitter over på kundene. – I våre butikker har du faktisk muligheten til å smake deg igjennom hele sortimentet og ta med deg nydelige oppskrifter hjem. Å tilby dette er noe vi håper skal bidra til et ønske om å skape egen matmagi når du reiser hjem, utdyper Brad med entusiasme i stemme.

– Vi anbefaler blant annet en håndlaget pasta fra Puglia, Italia. Pastaen er langtidstørket på den tradisjonelle metoden og saften fra ulike grønnsaker gir pastaen lekre farger. Ettersom det nå er høysesong for sjømat, så anbefaler vi å prøve vår karamelliserte hvitløks olivenolje til f.eks sjøkreps. Dette er en robust, italiensk ekstra virgin premium olivenolje, som er blitt en klar favoritt hos våre kunder. Og dersom man liker smaken av trøffel, kan man for eksempel kjøpe inn fersk skrei og steke den i vår olivenolje med trøffelsmak som er fantastisk god på smak! Så vil jeg også legge til brushettca-mixen, den løfter den klassiske eggerøren til et helt nytt nivå, avslutter en entusiastisk Brad.

Unike matskatter og høy fagkunnskap på Meny(en)

Når man står i ferskvaren på MENY Fornebu, så er det slik at alle kan litt om alt forteller Håkon Linnæs. Men for å kunne levere høy kvalitet i alle ledd, er vi helt avhengig av å ha dedikerte fagansvarlige i hver avdeling for fisk, kjøtt, ost og bakeri.

Ferskvareavdelingen på Meny Fornebu ledes av ferskvaresjefene Linda Ødegård, som er utdannet butikk slakter, sammen med Thomas Bjørnestøl Hansen. Han kan vise til 15 års erfaring fra MENY og er også utdannet kokk med læretid hos den kjente restauranten Statholdergaarden. Resten av teamet vårt i butikken har blant annet tatt utdanning som sjømathandlere, butikkslaktere og fagbrev som institusjonskokk. Med dyktige fagfolk i stallen får kundene alltid tilgang til førsteklasses råvarer og kan benytte seg av ekspertise, presiserer Håkon.

– Det som er spesielt med å jobbe i MENY, er at vi har et stort fokus på utvikling og deling av kunnskap. Derfor avholdes det jevnlig samlinger for alle våre fagansvarlige, i tillegg til at vi har vår egen interne skole som tilbyr klasseromskurs, sesong baserte og fagspesifikke nettkurs. Så ønsker jeg å fremheve det at vi har et eget laug, sier Håkon. MENY-lauget består av dyktige fagfolk som jobber i ulike MENY-filialer og har et glødende engasjement for faget sitt. Disse personene reiser jevnlig rundt i vårt langstrakte land og møter leverandører, opplever smaker og historier. Og en av de viktigste oppgavene til lauget, det er å finne nye matskatter som skal selges i MENY-butikkene. Til nå har vi faktisk funnet mer enn 3000 produkter fra rundt 450 lokale produsenter, presiserer Håkon.

 

Definisjonen på en matskatt

En matskatt er norsk mat eller drikke med en unik kvalitet, som har en klar lokal identitet og en god historie. Det er kombinasjonen av disse tingene som gjør at de fortjener å bli kalt en matskatt. Eksempler på en matskatt kan være en fremragende ost, en lettsaltet skinke, et nydelig syltetøy, delikat klippfisk, en renskåret lakseloin, gode og kjøttfulle pølser, gårdspresset eple eller en smakfull potet. Rett og slett helt unike matvarer med lokal forankring.

 

Ekspertens tips som utvider din gastronomiske horisont

Mitt tips er å prøve nye og mer ukjente typer biffstykker, da det finnes mange gode stykningsdeler i tillegg til entrecote og indrefilet. Eksempler på stykningsdeler som er helt fantastiske på smak er flat iron steak, culotte, skirtsteak, Teres major og min favoritt slakterbiffen (eng:hanger steak), et mørt og svært smakfullt stykke kjøtt. I tillegg er kubbeosten fra Rueslåtten Ysteri helt fantastisk, dette er en modnet kremost laget av geitemelk, avslutter Håkon.

Logg inn