Full uttelling

Slik får du maks ut av treningen!

02/07/20 Informasjon Sport og fritid

Alle vet vi at fysisk aktivitet er viktig for å opprettholde en god helse, men det er slett ikke alle av oss som har tid eller ork til å trene fem dager i uka. Og heldigvis trenger du ikke det heller, det viktigste er at du trener smart og effektivt.

– Først og fremst bør du finne noe du liker, det blir lettere å trene hvis du gjør noe du synes er gøy. Gruppetrening gir deg unike muligheter til å finne noe du liker, og effektive gruppetimer vil gjøre det enklere å gjennomføre, sier Susan Lalic, Club Manager ved SATS Fornebu.

For mange kan det være inspirerende å trene i samspill med en gruppe, i tillegg har du også en instruktør som pusher og motiverer deg underveis.

– Her finnes det mange ulike alternativer innen utholdenhetstrening, styrketrening og bevegelighetstrening. Bredden av utvalget er så stort at vi kan tilpasse treningen etter ønsker og behov slik at alle kan bli fornøyde, forteller hun.

Tren smart for å unngå skader

En av de vanligste feilene mange av oss gjør er, ifølge Lalic, å gå for hardt ut i starten. Dette blir ekstra tydelig på begynnelsen av året, når alle skal starte på ny frisk med store mål.

– Ofte starter de med fem ganger i uka, og dette er sjeldent gjennomførbart i lengden. Men vi ser at de som har investert i personlig trener klarer å gjennomføre. Har man en avtale så møter man opp, sier hun.

Dersom du har klare treningsmål du vil oppnå, eller du er nybegynner på treningssenteret, er å trene med personlig trener noe av det beste du kan gjøre for å få hjelp til riktig trening, og opprettholde motivasjonen.

– Du bør tenke langsiktig når det kommer til helse og trening, hvis du går for hardt ut i starten og ikke har kompetanse til å utføre øvelsene riktig så er det større risiko for treningsskader. Nybegynnere trenger ofte denne veiledningen, forteller Lalic.

Siden det er viktig med hjelp i begynnelsen, får alle som melder seg inn i SATS med en 12 måneders avtale, to PT-avtaler med på kjøpet.

For å unngå belastningsskader på treningen er det også lurt å sørge for godt utstyr. Og dersom du liker å løpe er det ifølge Espen Udjus, daglig leder ved Anton Sport, særlig viktig med gode sko.

– Når du løper så belastes kroppen med 3-4 ganger din egen kroppsvekt, og hvis du løper med feil skotøy vil kroppen over tid merke dette. Her er det viktig med riktig demping og stabilitet ut ifra hvordan bein du har, og hvor godt trent du er, forteller han.

– Nike Pegasus til kr. 1200,- er en meget bra sko for de som skal løpe på mølle og på asfalt ute. De er rimelig lette, og har bra kombinasjon av demping og løpsfølelse. Eller Hoka clifton til kr. 1699,- er en meget godt dempet sko for de som ønsker maks komfort, uten at det går på kompromiss med vekt, legger han til.

Samarbeider om forebygging og rehabilitering

Også Bent Roar Ekerhaugen, kiropraktor og fagansvarlig ved Klinikk for Alle på Fornebu, mener man bør starte forsiktig med treningen og bygge seg gradvis opp. For belastningsskader er et vanlig resultat av feiltrening.

– Skader oppstår som oftest når de som ikke pleier å trene gjør for mye for fort. Dette er en klassisk feil som leder til overbelastning av muskler og senevev. Vi ser at de som trener regelmessig har mindre plager, forteller han.

Mange kan også få muskel og skjelettplager fordi de beveger seg for lite. Behandlerne hos Klinikk for Alle har derfor en tett relasjon med de personlige trenerne på SATS slik at de kan samarbeide om å hjelpe kundene med riktig trening og behandling.

– Det vi ser klart mest av her på klinikken er nakke/ryggsmerter, skuldersmerter, hodepine og svimmelhet. Først og fremst er det viktig å finne ut av hva som er årsaken til plagene. Dessverre ser vi at inaktivitet og dårlig livsstil er årsaken til veldig mange plager, forklarer Ekerhaugen.

De anbefaler derfor regelmessig trening til alle sine pasienter, kombinert med generell bevegelse i løpet av arbeidsdagen, samt fysikalsk behandling.

– Det er viktig å fokusere på et helhetlig behandlingsopplegg som også inkluderer trening og rehabilitering for å gjøre behandlingen komplett. Dette gjelder uansett om du går til kiropraktor, fysioterapeut eller massasjebehandling hos oss, påpeker han.

  • Stikkord: fornebu s, Klinikk for Alle, Sats, Trening

Logg inn