Individualitet og gjenbruk

– Mote er ikke lenger en snever liten verden av luksus. Nå vil vi ha gjenbruk og kreativitet, sier moteekspert Petra Middelthon.

25/11/21 Mote og sko

– Nylig fikk vi tilsendt en gallakjole fra Dior til en fotoshoot, og skoene som ble sendt med var et par hvite joggesko. Det har aldri skjedd før, sier Petra Middelthon, sjefsredaktør for norske Elle. Til tross for at vi er i ferd med å legge pandemien bak oss tror hun den fortsatt vil prege motebildet fremover. Moteeksperten spår at vi vil se mye gjenbruk av trender og at antrekk tilpasses ulike anledninger med tilbehør, fremfor at alt kjøpes nytt.

– Tidligere skulle du bruke kjolen én gang på den røde løperen og ikke mer. Det har snudd. Nå er det trendy å bli sett i den samme kjolen flere ganger til forskjellige anledninger, sier Middelthon.

 

Joggesko, Uggs eller høye heler?

Ifølge Petra Middelthon er det nå i mye større grad en tidligere tilbehøret som bestemmer hvilken anledning du er kledd for.

– Det gjelder å se mange muligheter i ett antrekk. Der vi tidligere kjøpte en ny kjole og hadde de samme sorte pumpsene til, har vi nå den samme kjolen, men varierer antrekket med joggesko, Dr. Martens, Uggs og høyhælte sko, sier hun og siterer trendanalytikeren Li Edelkoort:

– “You´ve got the outfit, but you accessorize it to go dancing or to go to a business meeting”. Det er ikke noe hokus pokus. Skal du gå langt, ta på joggesko. Skal du på jobb, ta på loafers.

La oss si du har en deilig høyhalset genser i kashmir, samt et par jeans du har hatt i skapet i hundre år. Hvis du kombinerer dette med et par Manolos i rød velur med diamanter, da kommer du inn over alt. Det er alt du trenger, sier Middelthon.

 

Lounge wear og komfort

Pandemien har ført til at mange av oss har blitt vant til å gå med komfortable klær, og Middelthon tror vi vil fortsette å velge lounge wear i tiden fremover.

– Vi vil ikke klemme oss inn i en kjempetrang kjole eller gå med klær som er ubehagelige. Vi hiver heller på noen kule solbriller, fine kjeder og en flashy klokke. De kan si så mye de vil om at pandemien er over og at alle skal ut i paljetter, men jeg tror ikke på det. Vi vil være komfortable. Vi skal ha det gøy og kunne bevege oss. Etter halvannet år innestengt vil vi ta på oss joggeskoene og danse til klokken fire, mener hun.

 

Individuell stil og hjemmestrikk

Mote er ikke lenger en snever liten verden av luksus, ifølge Petra Middelthon står du friere enn noen gang til å skape din egen stil.

– Mote er atmosfære og det du skaper selv. Det er det som er så gøy. Motebildet er kreativt, men er du ikke så kreativ, og du heller vil gå for den hvite t-skjorten, så er du allikevel kul. Alle er inkludert, sier moteeksperten. Hun trekker frem strikk som en stor trend, og spesielt plagg du eller bestemor har strikket selv.

– Strikk er veldig stort nå, og hjemmestrikkede plagg er kjempekult. At unge blir mobbet for at de ikke har det samme Gucci-beltet som alle de andre, håper jeg snart er historie. Istedenfor er det han som tar på seg bestemors strikkegenser som er kulest. Og det heier jeg veldig på. Da kler du deg fordi du har lyst til det og ikke fordi alle andre gjør det. Hvis moten kan bidra til det, så er det kjempegøy.

Logg inn