Inviter til høstfest med sesongens beste smaker

Lam og epler, to av høstens viktigste ingredienser, får sin velfortjente plass i kalenderen med fårikålens dag 25. september og epledagen 30. september.

18/09/25 Mat og servering

Lufta blir kaldere. Kveldene mørkere. Høsten er her – og med den kommer råvarer i sitt beste lune. Hvorfor ikke bruke anledningen til å samle venner eller familie til en god, hjemmekoselig middag? Her får du to oppskrifter fra Meny som både smaker og lukter høst: Fårikål som hovedrett, og eplekake med vaniljesaus til dessert. Begge er enkle å lage, og skaper en lun stemning rundt bordet.

Hovedrett: Fårikål

En klassisk fårikål er mer enn bare middag, det er duften av tradisjon, tålmodighet og gryter som putrer.  Enkel å lage, men med god tid til å trekke. Mange regner fårikål som Norges nasjonalrett – og det er lett å forstå hvorfor. Den har lange tradisjoner, enkle ingredienser og dyp smak.

Tidligere var fårikål en hverdagsrett i slaktetida, særlig på bygda. Med tiden ble den helgemat, og i dag serveres den gjerne til gjester. En varm fårikålgryte midt på bordet setter tonen for en uformell kveld med latter, søl og rause porsjoner.

Tips: Har du god tid, lag fårikålen dagen før du får gjester, da blir den ekstra god.

 

Du trenger:

Til gryta:

  • 1,5 kg fårikålkjøtt av lam
  • 1,5 kg hodekål
  • 2 ts salt
  • 5 ts hel pepper
  • 3,5 dl vann
  • 1 ss hvetemel til jevning (kan sløyfes)

Tilbehør:

  • 500 g poteter

 

Slik gjør du:

  1. Skjær kjøttet i passende biter og del kålen i grove båter.
  2. Legg kjøtt og kål lagvis i en stor kjele. Start med kjøtt, fettsiden ned. Strø salt og pepper mellom lagene.
  3. Hell på vann. Kok opp, sett ned varmen og legg på lokk.
  4. La gryta trekke i 2–3 timer, til kjøttet løsner fra beinet. Rist på kjelen av og til.
  5. Kok potetene møre. Pass på at de ikke blir overkokt. Server sammen med gryta.

Dessert: Eplekake med vaniljesaus

Denne kaken smaker som høstferien hjemme hos bestemor – lun, søt og akkurat passe krydret. Den er enkel å lage, men gir likevel følelsen av noe helt spesielt. Server den varm med vaniljesaus og la gjestene forsyne seg igjen og igjen.

 

Du trenger:

Kakerøre:

  • 1 egg
  • 1,5 dl sukker
  • 50 g smeltet smør
  • 1,5 dl melk
  • 3 dl mel
  • 2,5 ts bakepulver
  • 2,5 dl vaniljekrem
  • 1 ss smør til springformen (24 cm)

Fyll:

  • 3 store epler i båter
  • 0,5 ss malt kanel
  • 1 ss sukker

Til servering:

  • 2 dl vaniljesaus

 

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 200 grader. Smør springformen godt.
  2. Skrell og del eplene i tynne båter.
  3. Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland smeltet smør og melk, og rør inn.
  4. Vend inn mel og bakepulver. Hell røren i formen.
  5. Lag små groper i røren og fyll med vaniljekrem. Fordel eplebåtene oppå og trykk dem litt ned. Dryss over kanel og sukker.
  6. Stek på nederste rille i ca. 30 minutter. Test med en pinne – den skal komme tørr ut.
  7. Server gjerne kaken lun med vaniljesaus.

Klar for høstfest?

Med disse to oppskriftene ligger alt til rette for en lun og sosial høstkveld – full av gode smaker og varme øyeblikk. Inviter dem du er glad i og la mørket falle, mens gryta putrer og kaken står i ovnen. Dekk et vakkert bord med levende lys og dekor i høstens farge. Høsten nytes best sammen.

Logg inn