Reparasjonshuben i tråd med gjenbrukskultur og en bærekraftig utvikling

På Fornebu S finner du populære Repairable, en bedrift i første etasje som livnærer seg av reparasjon av det aller meste.

12/09/22 Informasjon

Ingvill Vasset-Kerob, daglig leder i Repairable, forteller at bedriften hennes ble startet opp med en klar og tydelig ideologi: De ønsket å være en viktig del av løsningen på utfordringene verden står ovenfor i forhold til overforbruk av tekstiler.

– Vi startet først opp med ambisjonen om å gjøre reparasjoner lett tilgjengelig, i tillegg til å være en tillitsvekkende servicebedrift i nærmiljøet. Dette mener vi var helt essensielt og avgjørende for at kundene ville bruke oss fremfor å kjøpe seg noe nytt. I oppstarten benyttet vi oss kun av et eksisterende nettverk av reparatører, i kombinasjon med vår egen digitale plattform. Etter hvert bestemte vi oss for å etablere to fysiske verksteder, slik at vi selv kunne utføre våre egne reparasjoner.>

– I en hverdag hvor digital kommunikasjon preger hverdagen vår, ser vi hvor utrolig fint det er å kunne møte kundene fysisk slik at vi kan snakke, forklare og vise. Det er noe veldig spesielt med å ha laget gode arbeidsplasser hvor man får møte så mange forskjellige og hyggelige mennesker, sier Ingvill med et stort smil.

Kun et fåtall velger å reparere klær

Det mest bærekraftige du som forbruker kan gjøre, er å ta vare på det du allerede har gått til innkjøp av. Men en undersøkelse fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO, viser allikevel at det er kun 41 prosent av den norske befolkningen som har fått reparert eller tilpasset klær de siste to årene.

– Mye av grunnen til dette kan nok være at det selges mye «fast fashion», dette er plagg som er svært billige i innkjøp og som kun blir reparert hvis eieren har sterk nok emosjonell tilknytning til plagget. Et steg i riktig retning vil være å handle plagg i høyere kvalitet som varer lenger og som du ser verdien av å reparere. Dette er fordi prisen på reparasjon ofte sammenlignes med hva det koster å kjøpe nytt.

– Apropos å se verdien av å reparere, her er jeg nødt til å trekke frem en helt spesiell kunde vi har her på Fornebu. Han er en som har vært kunde hos oss i mange år og fått reparert det samme paret med jeans for sikkert 5000 kr! Jeansparet har fått flere ulike skader og hull over tid, som vi har reparert fortløpende. Dette har resultert i at han nå har et par veldig kule og helt unike jeans, som han elsker, forteller Ingvill entusiastisk.

 

Tar imot ca 4000 plagg i året

Her på avdelingen på Fornebu både reparerer de og justerer ca 4000 plagg i løpet av året, i tillegg til sko, belter og interiør.

– Vi kan håndtere de fleste materialer her hos oss: De aller fleste typer tekstiler, lær, Gore-Tex og vanntett – teknisk tøy. Å reparere hull i jeans og erstatte glidelåser er nok de to klassikerne som går igjen hos oss. Grunnen til dette er at dette ofte er enkle reparasjoner å utføre og som ender opp med et diskré resultat som kundene blir veldig fornøyde med.

Dessverre er det også sånn at vi ikke klarer å fikse alt vi får inn forteller Ingvill. Ofte når Rapairable får inn ting til reparasjon, kan det oppstå et spørsmål om estetikk. Noen hull kan ikke repareres slik at resultatet blir helt «usynlig», da varierer det veldig hvor «ok» det er for kunden at reparasjonen blir synlig.   Men, heldigvis er vi kapable til å reparere det aller meste som kommer inn dørene våre, presiserer Ingvill.

 

Et spørsmål om pris

– Vi hører også nesten daglig at prisen for å reparere er like mye som produktet kostet. Ingvill mener at man bør bli mer bevisst på å kjøpe plagg man virkelig liker godt og at stoffet er i høyere kvalitet enn typiske «fast fashion» plagg, da vil det å få utført en reparasjon føles mer som en investering fremfor som en kostnad.

– Jeg er veldig trygg på at vi har klart å gi forbrukeren et grønnere, og mer klimavennlig alternativ til det å kjøpe noe nytt hele tiden. Vi ser også at de yngre generasjonene er blitt mer bevisste og opptatt av gjenbruk, noe som er positivt både for kloden og bedriften vår, avslutter Ingvill.

Har du noe du ønsker å reparere enten som privatkunde, idrettslag eller bedrift?

Ta kontakt med Repairable på telefon eller mail:

 

Priser på standardreparasjoner hos Repairable

Åpne sømmer fra 149,-
Jeanshull 299,-
Glidelås bukse 349,-

Logg inn