Si det med blomster

Morsdag og valentinsdag er like rundt hjørnet. La blomstene snakke kjærlighetens språk når du skal feire de du er glad i.

10/02/22 Uncategorized

– Valentinsdagen er den store rosedagen. Til forskjell fra andre dager er det stort sett menn som kommer innom butikken, og de fleste kjøper en bukett med røde roser, sier Emily Fladen Bakken. Hun er daglig leder og blomsterdekoratør hos Floriss på Fornebu S og har mer enn 15 års erfaring fra bransjen.

– Roser er veldig klassisk og et trygt valg, de er jo et symbol for kjærlighet. Kjøper du for eksempel sju røde roser betyr det «jeg er din for evig», sier Bakken.

Hun refererer til det såkalte blomsterspråket, som visstnok ble tatt i bruk allerede på 1700-tallet som en del av overklassens flørtekultur. Beskjeder fra svermere kunne formidles i all hemmelighet med blomster, der antall og farger symboliserte budskapet. Roser har sin helt egen symbolikk, og da er det ikke tilfeldig hvor mange blomster det er i buketten du gir bort.

– En rød rose betyr «jeg begjærer deg», mens tre roser sier «jeg elsker deg». Slår du på stortromma og gir 12 røde roser betyr det «sterkere kan jeg ikke uttrykke min kjærlighet». Her er det vanskelig å trå helt feil, med mindre du ender opp med å gi seks roser. Da sier du visstnok «jeg tror ikke på dine løfter», forteller Bakken.

 

Kjærlighetstulipaner og grønne planter

Er du ingen stor tilhenger av roser, eller har lyst til å glede din kjære med noe annet enn den klassiske røde buketten i år? Emily Fladen Bakken mener det fint går an å være litt kreativ.

– Det finnes for eksempel det vi kaller kjærlighetstulipaner, som er røde og hvite og ekstra fyldige. De er veldig fine til denne spesielle dagen, sier hun.

Og foretrekker du å gi bort noe med lenger varighet enn en blomsterbukett, tipser Bakken om at du også kan gi bort en potteplante.

– Jeg tror mange blir glade for en pen grønn plante, det er jo veldig trendy akkurat nå, sier hun.

Selv har hun Viburnum som sin favoritt, en vakker grønn plante med store klaser med hvite blomster, som kan minne om store snøballer.

– Jeg ender stort sett opp med å kjøpe blomstene mine selv. Jeg er litt kresen, innrømmer hun.

 

Tulipaner til mamma

Februar er fullspekket med anledninger til å feire og 13. februar er datoen for årets morsdag. Ifølge Bakken er det tulipaner det går mest av når landets mødre skal feires.

– Mange voksne damer setter pris på tulipaner. Det er det jeg kjøper til min egen mor også, men jeg tenker at du gjerne også kan gi en blomstrende plante, slik som en orkidé eller en hortensia. Det synes nok mange mødre det er kjempekoselig å få, sier hun.

Stell av roser

 • Rens den nederste delen av stilken for blader. Det skal ikke være blader i vannet.
 • Vask vasen nøye med klorin.
 • Bruk en ren og skarp kniv, rose- eller tapetkniv
 • Fjern blader som kommer i vannet.
 • Snitt stilken ved å skjære langsgående, på skrått.
 • Fyll vasen med kaldt vann.
 • Bruk alltid holdbarhetsmiddel i vannet.
 • Sett rosene kjølig om natten, da varer de lenger.
 • Unngå direkte sollys.

 

Stell av tulipaner

 • Tulipaner selges tørre. Det vil si at de har stått tørt og kjølig siden de ble høstet fra gartneriet.
 • Tulipaner som henger, våkner først til live når du snitter dem og setter dem i vann.
 • Snitt to centimeter av stilkene rett over med en skarp kniv og sett buketten i kaldt vann. Behold plasten på tulipanene i en times tid, slik at de får en fin fasong i vasen.
 • Tilsett gjerne holdbarhetsmiddel for løkblomster i vannet – det gir næring til blomstene og har i tillegg en bakteriedrepende effekt.
 • Setter du tulipanene kjølig om natten, holder de seg lenger. Tulipaner utvikler seg nemlig i takt med temperaturen i rommet. Derfor lønner det seg ikke å ha dem i nærheten av en varmekilde.
 • Dette er tørste blomster. Fyll på med friskt og kaldt vann hver dag!
 • Tenk på hvor du plasserer tulipanene. Frukt utsondrer etylen, som påskynder aldringen av blomstene.

 

Kilde: floriss.no

Logg inn