Straks klart for Halloween: En historisk høytid i populærkulturen

Hva er historien bak Halloween, en av populærkulturens mest kjente høytider?

27/10/22 Informasjon

Vi kjenner vel alle til den klassiske Halloween-kvelden; mørket har lagt seg, og kanskje det regner ute. Det som er sikkert, er at horder av barn og unge – kledd i uhyggelige kostymer – streifer gatelangs i jakten på givervillige husstander. «Knask eller knep» er en av vår tids mest kjente begreper, og Halloween har i vår tid blitt en svært populær feiring. Dette til tross for at Halloween slik vi kjenner den, for alvor ankom Norge i cirka år 2000.

Men vet du egentlig hvorfor vi feirer Halloween, kler oss ut i skumle kostymer eller pynter opp med gresskar? Vi har funnet frem til historien bak hvordan det hele startet, og håper å inspirere deg til noen skumle grøss på din egen Halloween-fest.

 

Opprinnelse fra en keltisk festival

Som med alle gamle tradisjoner, finnes det mange historiske opprinnelser til Halloween: Denne høytiden har sitt utspring flere tusen år tilbake – som en keltisk festival kalt Samhain, med betydningen «summers end». Samhain ble feiret 31. oktober og markerte slutten på sommeren, men også begynnelsen på et nytt år og at en kald vinter var i vente – en årstid som ofte var forbundet med døden.

I tillegg til å markere starten på et nytt år, trodde kelterne også at 31. oktober hadde en magisk egenskap; de mente at skillet mellom de levende og de dødes verden ble hvisket ut på nettopp denne dagen. Kelterne fryktet det de hadde fått høre fra forfedrene – og kanskje følte de hadde opplevd selv: at de døde steg opp fra gravene sine for å hjemsøke de levende, og for å lure dem med seg til dødsriket. Kelterne kledde seg derfor ut i skumle kostymer og masker. Formålet var å lure spøkelsene til å tro at de levende også var gjenoppstått fra de døde – slik at spøkelsene ikke skulle finne de levende og dra dem med seg til dødsriket.

Artikkelen fortsetter

Fra nepe til gresskar

I tillegg til å ha på seg de skumle kostymene, skar kelterne ut det som skulle forestille forfedrenes ansikter i både nepe og kålrot. Disse ble brukt som lykter utendørs på trappen, for å holde de døde utenfor huset. Men da etterkommere av kelterne – irene og skottene ­ – emigrerte til USA på 1800-tallet, ble de nødt til å endre tradisjonen; det var ikke nok neper og kålrot i omløp. I stedet kom de over gresskaret, som viste seg å være lettere å skjære i. Dermed fikk Halloweens sitt kanskje mest kjente «symbol» – gresskaret.

Halloween har utspring fra allehelgensaften

Allehelgensaften og Halloween er to merkedager som ofte blandes med hverandre, og det er faktisk ikke så rart ­– historien tatt i betraktning.

I middelalderen ønsket pave Gregory IV å bytte ut den hedenske feiringen Samhain 31. oktober med en ny, kristen dag kalt All-saints day, markert 1. november. Dette gjorde han for å få slutt på at konvertitter til kristendommen arrangerte ikke-kristne festivaler. Historien forteller videre at All Saints’ Day ble døpt om til All Hallows’, deretter All Hallows’ Eve. Vi har derfor endt opp med at den offisielle dagen for Halloween er 31. oktober – og allehelgensdag er 1. november.

 

Knask eller knep

Det tradisjonsrike trick or treat (knask eller knep på norsk), kan dateres tilbake til “All Souls Day»-paraden i England. Under denne paraden, dukket det opp fattige borgere opp for å tigge etter mat. Familiene som deltok i paraden pleide så å gi de bakevarer kalt “sjelekaker” eller penger, i retur fikk familiene lovnad fra de fattige om at de skulle be for familienes døde slektninger. Da merkedagen kom til USA med emigrantene, adopterte også andre emigranter tradisjonen med å kle seg opp i kostymer, og gå fra hus til hus for å be om mat eller penger.

Dermed utviklet Halloween seg raskt til å bli en merkedag som handlet om lokalsamfunnet og sammenkomster mellom naboer der de feiret innhøstningen, fortalte historier om de døde, danset og sang – overraskende likt de sammenkomstene vi har på Halloween i dagens Norge. Høytiden har vist seg å bli en tradisjonsrik feiring med svært mange historiske røtter – og med kulturell betydning for mennesker i store deler av verden.

 

 

Se hele Halloween-sortimentet fra både Nille og Teknikkmagasinet:

 

https://www.nille.no/halloween/

 

https://www.teknikmagasinet.no/produkter/gadgets-spill-party/halloween?Page=2

Logg inn