Tiden er inne for endring

Hvordan unngå bomkjøp og få en bevisst sommergarderobe med klær som har lang levetid? Sjef-s og moteredaktør Petra Middelthon har svarene.

05/07/21 Mote og sko

PETRA MIDDELTHON
Petra Middelthon er stylist og sjefredaktør i norske ELLE,
og har mer enn 25 års internasjonal erfaring fra motebransjen.

Vi har snakket med Sjefs- og moteredaktør i Elle, Petra Middelthon om sommermote i tiden vi er i, og hvordan vi kommer til å konsumere klær i tiden fremover.

Hva er dine beste tips for en god og minimalistisk sommergarderobe?
– For meg er det sommerkjoler som er det ultimate sommerplagget, men dette er individuelt. Noen av mine beste sommerkjoler handlet jeg for mange år siden, og tar dem frem igjen sesong etter sesong. I tillegg elsker jeg å gå med avklipte jeans og flip-flops. Det viktigste er at du føler deg fin i lette plagg som tåler sommervarmen. Velg stoffer i kvaliteter som bomull, silke og lin. Vide, luftige plagg kommer du langt med. Kler du deg i plagg du føler deg komfortabel i så viser du frem det du er stolt av. Forny heller basisplagg som små singleter, t-skjorter og jeans.

Hvilke plagg er det lurt å legge ekstra fokus på om sommeren?
– En pen sommerkjole, en luftig bluse og en god sommerbukse som tar deg gjennom
hele dagen, samt noen fine sandaler som tåler sommermånedene. Når det blir kaldere i luften har du gjerne en strikkegenser du kan legge til. Den største investeringen bør være bikinien. Kroppen vår forandrer seg fra år til år, så bruk litt ekstra tid på å finne det snittet som passer deg og finn det som du føler deg vel i. Ikke vær redd for å få hjelp fra de ansatte i butikkene med å finne noe som passer deg. Invester i den perfekte, versus flere rimeligere varianter.

Hva gjør man med klærne som ikke passer helt allikevel?
– Vi vil selvfølgelig gjøre noen bomkjøp i løpet av livet. Vi kan handle mindre og mer fokusert,
prøve plaggene og tenke litt lenger når vi skal skaffe oss nye plagg. Spesielt når det gjelder salg og rimelige klær. Har man gjort et bomkjøp, så er det en mulighet for å glede noen andre med plagget. Derfor er jeg fan av tjenester som Tise, som gjør at man kan selge videre, og det fungerer så fint.

Hvilke forandringer vil vi se i motebildet fremover?
– Man hører ofte at folk er lei av lounge-wear og joggedresser som man har gått i under pandemien med hjemmekontor og møter på Teams. Mange spår at vi har paljetter og høye heler i vente når dette er over. Jeg tror ikke det blir slik. Vi har vendt oss til en endring på godt og vondt. Vi er selvfølgelig glade for å pynte oss og se mennesker igjen, men vi har også lagt til oss nye vaner – som at det er deilig å gå med joggesko og collegegensere. Jeg tror heller vi kommer til å ta inspirasjon fra 70-tallets behagelige motebilde. Nå har man satt sin egen stil, og den er man blitt komfortabel med. Jeg tror ikke disse skarpe trendene som kommer og går kommer tilbake. Nå vil man se bra ut, samtidig som man vil være komfortabel i stilen man velger seg.

– Folk har blitt mer bevisste på kvalitet fremfor overflod av plagg som man kanskje engang ikke kommer til å bruke. Vi ser det også hos motehusene. Trendbildet nå handler om det å være kvalitetsbevisst. Kleskolleksjoner har blitt mindre, og vi sparer til plagg som vi virkelig ønsker oss og anser som eksklusive. Jeg tror ikke på å kjøpe plagg til kun én anleding, men gå for plagg som passer flere anledninger.

Er vi blitt mer individuelle?

– Vi ser ikke til trender, vennegjenger eller naboen for å vite hva vi skal gå med lenger, og vi lar ikke tiårene definere oss på samme måte som på 70-, 80- og 90-tallet. Individualismen er tilbake og dermed har vi alle muligheten til å skape vår egen garderobe. Vi har brukt mye tid foran skjermen, og lar oss inspirere av filmer og epoker for å velge den stilen vi selv ønsker oss. Se for eksempel på all moteinspirasjon som kommer fra serier – som The Undoing med Nicole Kidman. Karakteren er ikke inspirert av en en epoke, men har et vintage preg og har skapt seg sin egen individuelle og lekne stil som oser av selvsikkerhet.

Vi er på vei til et nytt sted, vi vet ikke helt hvor det blir, men vi har en spennende tid i vente. Tiden var inne for endring.

  • Stikkord: bærekraft, mote, Petra Middelthon, sommergarderobe

Logg inn