Vi ser en frihets-bølge i motebildet

Som en reaksjon på to års pandemi og nedstengning, preges trendene av lette plagg i lyse farger og en stor frihet i hva du kan kle på deg.

01/08/22 Mote og sko Nyheter

TEKST: Tanja Hauge Reine

– Det er mye blomster og lyse farger i motebildet akkurat nå. Vi kler oss på en måte for å vise at vi har kommet ut av pandemien. Som et symbol på frihet, sier Petra Middelthon, sjefsredaktør for norske Elle.

Den viktigste trenden hun ser nå er plagg i lyse og positive farger. Blomster, hvitt og naturfargede pasteller går igjen i de aller fleste butikker og merkevarer.

– Motebildet er ikke så strengt lenger. Det er ikke strikte dresskoder, vi tar heller på oss noe som uttrykker frihet og som kan minne om plagg frihetsbevegelsen på 70-tallet, forteller hun.

Moteeksperten påpeker at klær har en lengre produksjonstid nå enn før pandemien og at det påvirker kolleksjonene og gjør at en del merker velger tryggere og enklere løsninger.

– Basisplagg går igjen hos flere av merkene, og dette henger sammen med trenden om at det ikke er så farlig hva du kler på deg, sier hun.

 

 

 

Nærhet og optimisme

Middelthon tror også at den etterlengtede nærheten mange opplever nå også gjenspeiles i motebildet.

– Vi bytter og låner klær av hverandre, og kler oss opp i matchende plagg for å kjenne på et samhold. Samtidig drar vi med oss trenden fra pandemien med klær som er løse, ledige og komfortable, og helst ikke må strykes, sier hun.

Og selv om det er gøy å endelig ha anledning til å pynte seg igjen, tror hun mange sliter med å få på seg de høye hælene igjen etter to år i sneakers og lave sko.

– Vi prioriterer det rett og slett ikke i like stor grad lenger. Vi vil heller være mer fleksible i det vi kler oss i, slik at vi er like klare for å møte venner som å gå på familietur, sier hun.

Kjønnsnøytralt

Som i pandemien er gjenbruk fortsatt en stor trend. Du skal ikke nødvendigvis kjøpe nytt hver gang du skal på fest, men heller bruke det du har i skapet og fylle på med tilbehør eller nøkkelplagg du vet du kommer til å bruke igjen. Og om plaggene er maskuline eller feminine spiller ingen rolle.

– Det snakkes det lite om, og de samme materialene og snittene brukes til alle kjønn. Du kan velge din egen stil, sier Petra Middelthon.

Stylist André Rønning er enig. Han mener det har skjedd mye i motebildet for herrer de siste årene og at flere nå tør å skille seg ut og gå sine egne veier.

– De samme trendene går igjen for alle kjønn. Beige har vært stort lenge og blir med over til sommeren, det samme gjelder kvalitetsmaterialer som lin som vi ser mye av akkurat nå, sier han.

Rønning trekker også frem strikkevesten som vi lenge har sett i motebildet.

– Istedenfor at vesten er i ull, er den i bomull nå om sommeren, og du kan kjøre på med mønster og farger, selv om det er beige og mer nøytrale toner vi ser mest av. Vest er veldig allsidig og kan like gjerne brukes over en t-skjorte på varme dager, som over en skjorte når du vil være litt mer formell, sier han.

Lavendel årets farge

I tradisjon tro har fargesystemselskapet Pantone også i år kåret årets farge. I 2021 var det solgult og grått som ble de utvalgte, mens 2022 er årets for fargen de har valgt å kalle veri peri. Fargen er lavendelblå, eller blålilla, og Petra Middelthon tror vi vil se mye av den i sommer.

– Spesielt når det gjelder tilbehør og sko. Fargen passer godt til de andre glade fargene vi omgir oss med i år, sier hun.

Logg inn